Haven és a többi... - kedvenc TV-sorozatok

2012.04.24. 02:40 rifi

Belekezdtem a Haven 2. évadjába és nemhogy nem laposodott el, de egyre izgalmasabb és még rejtélyesebb az egész sztori. Elmerengtem, mik voltak azok a TV-sorozatok, amelyek nagyon lekötöttek és faltam őket, egyik részt a másik után. Hát íme:

"24"

Igazi etalon az akció/suspense (feszültségkeltés) sorozatok között, mondhatni műfajteremtő, amihez hozzájárultak a rendkívül karizmatikus színészek, a jól eltalált karakterek és a rendkívül magas színvonalú megvalósítás. Jack Bauer (Kiefer Sutherland) a Los Angeles-i Terrorelhárítás vezetője bonyolódik különböző eseményekbe, általában arab terroristák ellen, hol vegyi-, hol atomfegyvert kell megtalálnia 24 óra alatt, miközben megmenti majdnem a fél világot, de Amerikát mindenképp. Aztán az ő helyzete is tovább bonyolódik, egyre izgalmasabbak az évadok. Összesen 8 évad készült belőle, egyenként 24 epizódból állnak, az események valós időben zajlanak. Sean Callery zenéje tökéletes aláfestés.
 

"Twin Peaks"

Az egyik legrégebbi sorozat, amire azt lehet mondani, hogy ütős és formabontó volt. Alig történt benne valami konkrétum, de anno olyan izgalmas volt, hogy állandóan rettegve vártam a következő részt. Dale Cooper FBI-ügynök (Kyle MacLachlan) nyomoz Twin Peaks-ben, ki ölte meg Laura Palmert... A hideg rázott a különös karakterektől, akik ebben a sorozatban szerepeltek, különösen a törpétől, aki visszafelé beszélt és a vörös szobában táncolt... Nagyban hozzájárult a hangulatteremtéshez Angelo Badalamenti feledhetetlen filmzenéje.

"Heroes"

A Hősök c. sorozat nagyon különleges műfaj, valóság és fantázia keveredik benne, a klasszikus jó és gonosz párharcával. Különleges képességű emberek, a világ minden tájáról származnak és küldetésük, hogy megmentsék a világot. Ez persze nagyon sci-fi-szerűen hangzik, de teljesen normális sorozat, nincsenek benne furcsa lények, csak átlagosnak kinéző emberek, akik mind rendelkeznek valami rendkívüli képességgel: számomra nagyon kedves karakter Hiro Nakamura például tud térben és időben teleportálni, Claire a pompomlány sebezhetetlen, míg Parker rendőr meghallja mások gondolatait. A kis csapatot Peter Petrelli fogja össze, aki egyszerű ápoló, de az övé a legkülönlegesebb képesség, mert mindenkitől át tudja venni, amivel az rendelkezik. Együtt indulnak harcba tehát a gonosz Syler ellen, aki a világ elpusztítására törekszik... Ennek a sorozatnak is nagyon jó a hangulata, a zenéje kellemes, sokáig el lehet gondolkodni a történeten, hiszen napjainkban játszódik és akár igaz is lehet(ne).

"Sherlock Holmes" 

Ez nem szorul nagyon magyarázatra, a klasszikus Sir Arthur Conan Doyle művek adaptációja, a zseniális Jeremy Brett-tel a főszerepben, rendkívül szuggesztív mű, s mivel a nyolcvanas években készült, megvan a maga hangulata.

"Sherlock"

Furcsamód másodszor is meg kell említenem, mert ez a legújabb feldolgozás, de mégis homlokegyenest más, mint az eddigiek. Nem korhű, hiszen nem a XIX. század Angliájában, hanem napjainkban játszódik, sajátosan nyúltak a BBC One munkatársai a témához, csak a két főhős jellemét (Holmes, Watson) és a fix pontokat (Baker street 221/b) hagyták meg, a bűnügyek már mások, bár picit hasonlítanak itt-ott az eredetiekhez, sok újdonsággal fűszerezték a történetet, Holmes leginkább SMS-ben kommunikál, ami önmagában módfelett szórakoztató. A sztorik alapja azonban továbbra is a bűnügyek, a béna Scotland Yard és a dedukció legnagyobb mestere, Sherlock. A főszerepben a rendkívül impulzív Benedict Cumberbatch.

"Strike Back"

Egy újabb brit alkotás, a Válaszcsapás nagyon kemény akciósorozat, a brit titkosszolgálat legbelsőbb ügyosztályának bevetéseiről szól. A "24" minden jó tulajdonságát beletették és még annál is izgalmasabbat sikerült alkotni, bár emlékezetesebbet nyilván nem lehetséges (meg jóval kevesebb részből is áll persze). Azért még imádtam, az események a világ több politikailag forrónak titulálható gócpontjában játszódnak, Afganisztán, arab világ, stb. Vigyázat! Baromi izgalmas! A főcímzene is olyan ütős, hogy szavakkal leírni nem lehet, de megpróbálom: The Heavy - Short change hero :)

"Alcatraz"

A San Francisco-i öbölben lévő egykori börtönszigetről többé-kevésbé mindenki hallott már, ha mást nem is, de a nevét mindenképp. Alcatraz, vagy más néven a Szikla egykoron a világ legszigorúbb börtöne volt, onnan megszökni egyszerűen lehetetlennek számított, hiszen a sok rácson és falon kívül több kilométernyi tenger, erős áramlatokkal választotta el a szárazföldtől. Az Alcatraz c. sorozat érdekes ötleten alapszik: 1963-ban az egyik nap egyszercsak eltűnik az összes fogvatartott a teljes őrszemélyzettel egyetemben (302 ember). Napjainkban szép lassan bukkannak fel különböző helyeken, 50 év elteltével, de szemernyit sem öregedve. A SFPD bájos nyomozónője Rebecca Madsen (Sarah Jones) veszi őket üldözőbe, egy szupertitkos kormányügynökkel (Sam Neill) és egy kedves nagy mackóval, a képregénymegszállott és Alcatraz-szakértő dr. Sotoval (Jorge Garcia a Lost-ból). Minden részt egy-egy bűnözőnek szenteltek, a jelenetek felváltva játszódnak a jelenben és flashbackek formájában 1963-ban. Érdekes kis sztori.

"Prison Break"

Egy másik börtönös sorozat, a Szökés. Ez is nagy kedvencem volt, de a harmadik évadtól ellaposodott. Az elején meg voltam veszve érte, olyan érdekesnek találtam az alapötletét, miszerint egy fiatal építészmérnök, Michael Scofield (Wentworth Miller) szándékos bankrablási kísérletet hajt végre, hogy letartóztassák és elítéljék. Így bekerülhet egy szigorúan őrzött börtönbe, ahol bátyját tartják fogva egy általa el nem követett gyilkosság miatt és a halálos ítéletének végrehajtására vár. Michael mindent előre megtervez, a szökéshez a börtön teljes alaprajzát és az összes fontos tudnivalót a testére tetováltatja, kódolt formában majd a börtönbe érve hozzáfoghat nagyszabású tervének végrehajtásához. Nagyon szerettem.

"Terra Nova"

Hát, ennek a sorozatnak szkeptikusan álltam neki, de zseniális volt, a végére nagyon megszerettem és sajnáltam, hogy több évad nem készült belőle és nem is fog. Nem is értem, hogy tudta elkaszálni a gyártó stúdió, nem hiszem, hogy csak nekem jött volna be (asszem egyébként egyszerűen nagyon drága volt a forgatás). A Steven Spielberg közreműködésével készült sci-fi története szerint 2149-ben járunk, a Föld túlnépesedett, a légszennyezettség óriási. Védőmaszk nélkül nem lehet levegőt venni, egy családban maximum 2 gyermek születhet. A tudósok azonban megtalálták a módját az időutazásnak és néhány száz kiválasztott embert visszaküldenek a múltba, egészen pontosan 85 millió évvel korábbra, hogy az akkori, még érintetlen Föld bolygón alapítsanak egy kolóniát, a legmodernebb berendezésekkel felszerelkezve és előzzék meg a pusztulást egy szebb jövő építésével. Nehézségeik akadnak bőven, hiszen akkor éppen a dinoszauruszok népesítették be a bolygót és emellett vannak, akik hatalmas hasznot akarnak húzni a több milliárd tonnányi kiaknázatlan ásványkincsből... Egy család szemszögéből követhetjük végig a rendkívül izgalmas sorozatot, amely olyan, mintha összegyúrtak volna egy családi mozit, egy akció- és egy tudományos sorozatot, csipetnyi Jurassic Park-kal megfűszerezve. Jó étvágyat hozzá!

"The Walking Dead"

Hú, hát ez is nagyon izgalmasra sikeredett. George A. Romero óta tudjuk, milyen az, mikor zombik özönlik el a világot és csak egy maroknyi túlélő marad, akik szó szerint az életükért menekülnek. Nem elég, hogy az élőhalottak lépten-nyomon üldözik őket, de ahogyan az lenni szokott, az összezártság furcsa feszültségeket szül, előjönnek az ösztönök, mindenki jobban kar mindent tudni a másiknál, több domináns hím próbálja a csapatot vezetni, van bölcs öreg és zseni fiatal, laza csaj és agresszív exzsaru. A címszerepben Andrew Lincoln látható, aki a Love Actually (Igazából szerelem) c. filmből lehet ismerős, míg feleségét a Szökés Tancredi doktornőjét játszó Sarah Wayne Callies alakítja. Az alkotó csapat oszlopos tagja Frank Darabont, aki nem kisebb filmeket rendezett, mint a Green Mile (Halálsoron) és a Shawshank Redemption (A remény rabjai).

A "Haven"-ről már írtam tegnap, kihagytam esetleg valamit?

Jah igen, Sebestyén Balázs ajánlásával a "Homeland"...

Háát ez is érdekes volt, de nekem némileg vontatottra sikeredett. Az iraki háborúban sok amerikai tengerészgyalogos hunyt el, de ennek a sorozatnak a főhősét speciel fogságba ejtették és nyolc éven keresztül raboskodott, többször nagyon megkínozták, megverték. Egyszer csak egy Delta Force egység megtalálja és kiszabadítja. Hazaérve a nagypolitika nemzeti hőst farag belőle, minden katona elé őt állítják példának miközben a családjával nem képes kijönni azok után, hogy 8 évig halottnak hitték. Brody őrmester (Damien Lewis) egyre furcsább szokásaira derül fény (pl. muzulmán vallás) és lassan körvonalazódik egy lehetséges összeesküvés, illetve terrorista akció az USA kormánya ellen... Brody-t mindenki isteníti, kivéve egy fiatal CIA-elemzőt (Claire Danes alakítja), aki megszállottan nyomoz utána, mert szerinte valami nem stimmel az őrmester körül... Vajon igaza lesz vagy sem? A zenei hangulatfestésről a 24-ből megismert Sean Callery gondoskodott.

* * * * *

Mintegy 10 órával később beugrott még néhány sorozat, amit kifelejtettem a hajnali órán.

"Rome"

Az HBO saját készítésű, "Róma" c. sorozatában az ókori Rómában játszódó történet főhősei, a XIII. légióból életben maradt két katona, Lucius Vorenus és Titus Pullo szemszögéből enged bepillantást nyerni a római polgárok és rabszolgák életébe. Rendkívül jól adja vissza a sorozat, milyen is lehetett az élet akkoriban, hogy zajlottak a cselszövések a legfelsőbb patríciusi körökben (is) és milyen szabad erkölcsök uralkodtak. Folyik a bor, sok a szex, intrikák és orgiák, a vérontás is mindennapos. Vorenus családjával, míg Pullo egyedül próbál boldogulni a katonalét után, de sok nehézséggel szembesülnek. Ajánlom!

"Spartacus"

A valószínűleg legismertebb rabszolgából lett gladiátorról biztosan mindenki hallott már történelemtanulmányai kapcsán, az ő életét mutatja be ez a sorozat, kőkemény realitással. A Róma-hoz hasonlóan itt sem takarékoskodtak sem a vérrel, sem a szexjelenetekkel, bár ez itt talán jobban passzol, elvégre gladiátorok vannak a fókuszban (na meg szexéhes patrícius asszonyok). Az arénabeli akciójelenetek félelmetesen jók, a számítógépes technikával kreált kamerába (képletesen az arcunkba) fröccsenő vér nagyon látványos. A kulisszák mögött azonban itt is megy az állandó mesterkedés és a hatalom érdekében sokmindenre hajlandók egyesek. Jelenleg a 3. évadot vetítik, az első a Spartacus: Blood and Sand (Vér és homok) volt számomra az etalon, sajnos a címszereplő Andy Whitfield tavaly rákban elhunyt, 39 évesen... Ezek után leforgatták az előzményeket, Gods of the Arena (Az Aréna Istenei) címmel, ami egészen jó volt, de Andy nagyon hiányzott belőle. Most a Spartacus: Vengeance (Bosszú) alcímmel futó 3. évad fut egy új szereplővel, aki azonban azt nyilatkozta, igyekszik az Andy Whitfield által kialakított karaktert hozni, nyilván beleszőve saját színészi játékát is. Utóbbit még nem láttam, de majd pótolom. Az első évad viszont kötelező látnivaló!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rifi.blog.hu/api/trackback/id/tr504469752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása