BDZ

2012.02.12. 19:23 rifi

 Egy ideje már nem nagyon hallgatom a "szokásos" rádióadókat, a volt kedvencek vagy megszűntek vagy ellaposodtak. Kb. 1 éve fedeztem fel a Klasszik rádiót, ahol természetesen klasszikus zenét sugároznak, de a komolyzene könnyebben emészthető, dallamosabb műfajaiból. Nagy örömömre sok filmzenét sugároznak, olyan zeneszerzőktől, kik e műfajban a legnagyobb neveknek számítanak: Hans Zimmer, John Williams, Ennio Morricone, James Horner és még lehetne sorolni.

Tavaly ősszel kezdték hirdetni ezen az adón a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) koncertjét, amit kifejezetten a filmzenéknek szenteltek. Sajnos több okból sem jutottam el a MüPa-ba, hogy megnézzem a CineMusic előadásukat, több héttel a koncert előtt elkelt az összes jegy, aztán már a főpróbára sem lehetett bejutni, azokat a jegyeket is mind elkapkodták. Eléggé sajnáltam, de inkább Anyukámra koncentráltam, az időm nagy részét Vele töltöttem a kórházban.

Később aztán a Klasszik rádión újabb BDZ-koncertnek vettem hírét, február 11-re hirdették meg a FilmHarmonikusok c. előadást, ami gyakorlatilag a CineMusic valamiféle átdolgozott verzióban. Na, gyorsan vettem rá 3 jegyet és tűkön ültem, hogy eljöjjön végre a koncert napja.

Tegnap este végre megnézhettük ezt a csodás előadást, messze felülmúlta a várakozásaimat és - bár előtte kicsit sokalltam a jegyárat - azt kell, hogy mondjam, rendesen kiszolgálták a közönséget. Totál teltház volt a Sportarénában, az előadás 3,5 órás (!!!) volt, egy 10 perces szünettel. Sok csodás filmzene szerepelt a repertoárban, a különböző darabok alatt az adott filmből vetítettek összevágott klipeket.

 

Wagner: A walkürök lovaglása (Apokalipszis most)
Vujicsics Tihamér - Werner Gábor: A Tenkes kapitánya
Morricone - arr. Giuliano di Giuseppe: I remember the West (Volt egyszer egy vadnyugat)
Mozart (Amadeus)
Elton John: Can you feel the Love Tonight (Oroszlánkirály)
Vangelis: 1492
James Horner: Titanic
Valami Amerika
Hans Zimmer - arr. Gabor Werner: A nap könnyei - Kopano
Csajkovszkij: 1812 (V mint Vendetta) 
 *    *    *
John Williams: Olympic Fanfare and Theme 
Vangelis: Tűzszekerek
Szabadság, szerelem
Whitney Houston: I will always love you (Több, mint testőr) 
John Williams: Harry Potter
John Williams: Indiana Jones
Leonard Cohen - arr. Gabor Werner: Halleluja (Shrek) 
John Williams: Jurassic Park
John Williams: Star Wars 
Overture
Flag Parade
Duel of the fates 
Imperial March 
End title 
 
Közreműködik:
Szabó Mariann - ének
Kocsis Tibor - ének
 
Mindent összevetve szuper jó volt, nagyon megérte, John Williams Star Wars szvitje alatt a filmeposz összes jellemző figurája megelevenedett: a kosztümös szereplők a színpadon és előtte vívtak fénykard- és lézerfegyver-csatákat. Hihetetlenül jól csinálták meg, láttuk Luke-ot, Leia-t, Chewbacca-t, Han Solo-t, Vader Nagyurat, a Császárt, Boba Fettet, Obi Wan-t és sok egyéb karaktert (ők a magyar/osztrák 501-es Légió tagjai voltak.
 
PS: a két X-faktoros közreműködő is zseniális volt, különösen Mariann volt kellemes meglepetés, a sors fintora, hogy az általa tökéletesen elénekelt "I will always love you" eredeti előadója, Whitney Houston pont tegnap hunyt el, de akkor ez még nem volt ismert. RIP Whitney.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rifi.blog.hu/api/trackback/id/tr814097870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása