Haven vs Heaven

2012.04.23. 11:33 rifi

Haven: angol főnév, jelentése: kikötő, illetve egy Stephen King mű alapján készült amerikai TV-sorozat, mely az azonos nevű - a valóságban nem létező - kisvárosban játszódik az USA-ban, Maine államban, az Atlanti-óceán partvidékén, közel Kanadához. Röviden arról szól, hogy egy szöszi FBI- ügynököt - bizonyos Audrey Parkert -  elküldenek ebbe az Isten háta mögötti kisvárosba, hogy utánajárjon egy szövetségi ügyben elítélt embernek, aki megszökött. Parker ügynök Havenbe megérkezvén azt tapasztalja, hogy a városka lakói közül sokan furcsa képességekkel rendelkeznek és bizony időről-időre megmagyarázhatatlan események történnek, amelyeknek akaratlanul is részesévé válik. Az emberek egy része sötét titkokat őriz, melyek a múltban gyökereznek. Mintha mindenki tudna a "Bajok"-ról, csak nem beszélnének róla...

Ma végeztem a sorozat 13 részből álló első évadjával és mondhatom, rendkívül érdekes volt. Mindemellett pedig némileg felkavaró. Sok olyan természetfeletti, ha úgy tetszik, paranormális jelenség, esemény fordul elő a sorozatban, amelyek elgondolkodtattak.

Heaven: angol főnév, jelentése Mennyország. Egy betű eltérés ugyan van Havenhez képest, mégis valahogy összekapcsoltam a kettőt tudat alatt, talán az alaki  hasonlóság miatt. Nem tudom, hogy miért, de valahogy mindig Anyukám jut eszembe róla, vagyis a film nélkül is, de ez erősíti az érzést.

Ha lehunyom a szemem, Őt látom magam előtt, a kedves mosolyával, a jóságával. Aztán vált a kép és már a kórházi ágyat látom, az utolsó napokat, mikor már nagyon beteg volt. Aztán a fájó tudat, hogy nincs többé, hanem a Mennyországban van... Mióta nincs velünk, az egyik nyakláncát itt tartom a párnám alatt és ilyenkor mindig megszorongatom jó erősen. Nagyokat nyelek és mély levegőt kell vennem, mert nagyon hiányzik. Nagyon nehéz minden nap így elaludni.

S hogy miért is írtam le ezt a hosszú, látszólag összefüggéstelen gondolatsort? Több okból. Először is, mert úgy éreztem, muszáj, nehogy elfelejtsem a részleteket reggelig (most lassan hajnali 2 van és telefonon jegyzetelek). Másodszor pedig azért, mert a Haven - bár elsődlegesen bűnügyeknek látszó, de minden esetben természetfeletti jelenségekkel foglalkozó - főhőse a többiek (barátai, kollégái) segítségével az egyes ügyek megoldása kapcsán egyre közelebb kerül saját múltjának felderítéséhez és ezek az érzelmi szálak a történetben ugyanolyan fontosak, mint a "Bajok", amelyek visszatértek. Azért el lehet rajta érzékenyülni vagy legalábbis gondolkodni, talán mert fontos volna tudni mindannyiunknak, hogy kik is vagyunk valójában és merre tartunk mind az életünkben, mind pedig a szeretteinkkel való emberi kapcsolatainkban.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://rifi.blog.hu/api/trackback/id/tr614468117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Problémák sosem érnek véget 2013.05.02. 11:06:42

Érdekes, hogy a TV sorozatok nagy része valamiképpen kötődik a természetfelettihez, úgy tűnik a fantáziálásnak reneszánsza lett. Az is érdekes, hogy a természetfeletti évszázadokon át inkább veszélyes volt, gonosz, félni kellett tőle, de tartani minden...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása